به گزارش روابطعمومی، پروژه حفاری نه حلقه چاه درونمیدانی در میدان گازی پارس جنوبی به کارفرمایی شرکت نفت و گاز پارس و با پیمانکاری گروه گسترش انرژی پاسارگاد، روز گذشته (دوشنبه، 7 اسفند 1402) به صورت رسمی آغاز شد.
این پروژه آخرین بسته از چهار بسته قراردادی حفاری 35 حلقه چاه درونمیدانی (Infill) در میدان مشترک پارس جنوبی است که اجرای کامل آن به توسعه صنعت گاز، حفظ و نگهداشت تولید از میدان مشترک با قطر و رشد اقتصادی کشور کمک خواهد کرد.
علیرضا صادقآبادی، مدیرعامل شرکت گسترش انرژی پاسارگاد در ابتدای این مراسم، با بیان اینکه گروه گسترش انرژی پاسارگاد از ظرفیت همه شرکتهای زیرمجموعه خود در بخش بالادستی صنعت نفت برای دستیابی به اهداف این پروژه استفاده خواهد کرد، گفت: امیدوارم بتوانیم نقشه راه مساعدی را برای انجام این پروژه ملی ترسیم کنیم.
در ادامه عباس روحی، مدیر مهندسی نفت و گاز شرکت نفت و گاز پارس به اهمیت میدان مشترک پارس جنوبی در تأمین 70 درصد از گاز مصرفی کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ظرفیت تولید روزانه ایران از این میدان مشترک به 705 میلیون مترمکعب رسیده و بر اساس آماری که دریافت شده، قطر نیز از این میدان روزانه 625 میلیون مترمکعب گاز برداشت میکند.
وی به فعالیتهای برنامهریزی شده برای حفظ و نگهداشت تولید از این میدان مشترک پرداخت و گفت: حفاری چاههای درونمیدانی یکی از این فعالیتها به شمار میرود که قرارداد حفاری 35 حلقه چاه Infill در قالب چهار بسته کاری به پیمانکاران صاحب صلاحیت در بخش بالادستی صنعت نفت و گاز کشور ابلاغ و واگذار شده است.
مدیر مهندسی نفت و گاز شرکت نفت و گاز پارس افزود: این ۳۵ حلقهچاه در چهار بسته کاری با شرکتهای پوسکو (بسته اول با حفاری هشت حلقه چاه)، توسعه پتروایران (بسته دوم با 9 حلقه چاه)، حفاری شمال (بسته سوم با 9 حلقه چاه) و گروه گسترش انرژی پاسارگاد (بسته چهارم با 9 حلقه چاه) منعقد شده است.
روحی گفت: با اجرای این پروژه و حفاری کامل 35 حلقه چاه درونمیدانی به ظرفیت تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی افزوده میشود که به کاهش ناترازی گازی کشور کمک شایان توجهی میکند.
این مقام مسئول در شرکت نفت و گاز پارس ابراز امیدواری کرد با برنامهریزیهای انجام شده توسط شرکت گسترش انرژی پاسارگاد، نخستین دکل حفاری این پروژه در خردادماه سال آینده به سمت آبهای ایران حرکت کرده و در تیرماه در میدان پارس جنوبی استقرار یابد.
وی بهرهگیری از مدیریت دانش و هوش مصنوعی را در بهبود عملکرد عملیات حفاری و کاهش زمان و هزینههای حفاری موثر دانست و گفت: شرکتهای داخلی باید با هدف کاهش زمانهای از دست رفته آشکار و نهان و بهینهسازی حفاری از دانش روز برای آنالیز دادههای حفاری استفاده کنند.
مدیر مهندسی نفت و گاز شرکت نفت و گاز پارس بر ضرورت بازنگری برنامههای حفاری و تکمیل چاهها تأکید کرد و گفت: بررسی چاههای مجاور و مطالعه مقالات علمی منتشرشده درخصوص فعالیتهای قطر در میدان گنبد شمالی، میتواند به بهرهمندی از تجارب شرکتهای بینالمللی در این میدان کمک کند.
روحی محدودیتهای زمانی اجرای پروژه و لزوم تأمین گاز مطابق با برنامه مصوب وزارت نفت را از جمله چالشها و ریسکهای این پروژه برشمرد و گفت: پرهیز از بکارگیری کالاهای حفاری بیکیفیت و نامطمئن و بهینهسازی پارامترهای حفاری و بازنگری در برنامههای حفاری گذشته و تکمیل چاه و کاهش زمانهای غیرمفید از دیگر الزامات اجرای این پروژه به شمار میروند که با تلاش تیم پیمانکاری و حمایت همهجانبه در بخش کارفرمایی انتظار میرود که به حداقل برسد.
وی بهرهمندی از درسآموختههای حاصل از حفاری بیش از ۴۰۰ حلقه چاه در میدان پارس جنوبی را ضروری دانست و به لزوم هماهنگی لجستیکی بسیار دقیق به منظور جلوگیری از وقفههای ناشی از نرسیدن کالا، سرویسها و سوخت مورد نیاز دستگاه حفاری تأکید کرد.
عباس روحی، اسیدکاری 114 حلقه چاه تکمیلشده پارس جنوبی را از دیگر اقدامات این شرکت برای جلوگیری از افت تولید اعلام کرد و گفت: این فعالیتها با شتاب بیشتری دنبال میشوند و به موازات، مباحث مربوط به مناقصات آن در حال پیگیری و انجام است.
در ادامه این جلسه، علی خواجوی، نماینده شرکت گسترش انرژی پاسارگاد در پروژه حفاری 9 حلقه چاه درونمیدانی میدان گازی پارس جنوبی با اشاره به تقاضای روزافزون گاز از منظر داخلی و رقابت با شریک قطری در میدان مشترک در بعد بینالمللی گفت: شرکت گسترش انرژی پاسارگاد بخش کوچکی از این رقابت در میدان مشترک را بر عهده دارد و تلاش میشود تا با بهترین کیفیت و مطابق با زمانبندی پروژه، تعهدات خود را به درستی انجام دهیم.
وی مدت زمان اجرای این پروژه را 33 ماه اعلام کرد و گفت: حفاری 9 حلقه چاه در موقعیت سکوهای فاز 19، 20، 7 و 3 انجام خواهد شد.
خواجوی جهتگیریهای اساسی در اجرای پروژه را حفظ ایمنی و صیانت از محیط زیست، توجه به مسئولیتهای اجتماعی، مدیریت بهینه پروژه و توسعه و تقویت ظرفیتهای پیمانکاران کشور اعلام کرد و افزود: حدود 96 درصد این قرارداد در بخش EPD و حدود 4 درصد آن در بخش EPC تعریف شده است.
نماینده شرکت گسترش انرژی پاسارگاد در پروژه حفاری 9 حلقه چاه درونمیدانی میدان گازی پارس جنوبی خاطرنشان کرد: تیمی باتجربه، منسجم، یکپارچه و همدل که در سریعترین زمان ممکن نسبت به نیازمندیهای پروژه واکنش نشان میدهند، شکل گرفته و همگرایی زیادی برای به نتیجه رسیدن آن ایجاد شده است، همچنین پروژهمحور بودن شرکت نفت و گاز پارس موجب شده تا همه بخشهای مرتبط با پروژه در بخش کارفرمایی و پیمانکاری با اهداف پروژه همراه شده و فرصت مغتنمی را برای دستیابی به اهداف این طرح ملی ایجاد کنند.